Pri príležitosti marca – mesiaca kníh už v našom podcaste bežia bookcluby, kde naši hostia odporúčajú knihy, ktoré ich v poslednom čase oslovili. Nechceme však zabudnúť ani na Knihu kníh. Prinášame ti zopár viac i menej známych faktov o Biblii a nejaké biblické aktivitky – všetko to môžeš využiť na svojej mládeži, skupinke či doraste – nielen v marci 🙂

Zopár faktov o Biblii

  • Slovo “biblia” znamená knihy. V skutočnosti je Biblia, akú poznáme my, zbierkou 66 kníh – 39 tvorí Starú zmluvu, 27 Novú. 
  • Písalo ju okolo 40 autorov v období niekoľkých stoviek rokov. (2 Pt 1:21 Veď proroctvo nikdy nepovstalo z vôle človeka, ale ľudia poslaní Bohom hovorili z vnuknutia Ducha Svätého.”)
  • Pôvodnými jazykmi Biblie sú hebrejčina, aramejčina (SZ) a gréčtina (NZ). 
  • Hebrejská Biblia (ekvivalent našej Starej Zmluvy) má len 22 kníh rozdelených na 3 časti – Tóru (Zákon), Prorokov a Spisy – sú to tie isté texty, ktoré máme my, sú však inak rozdelené do kníh.
  • Podľa wycliffe.org má z minimálne 7300 jayzkov, ktorými sa na zemi hovorí, iba 700 dostupnú celú Bibliu vo svojom jayzku. 1600 má k dispozícii aspoň Novú Zmluvu.

Téma: Ako čítať Bibliu?

Ak by ste sa rozhodli venovať celú mládež Biblii a napríklad aj tomu, ako ju čítať, tak vám odporúčame článok: GRO 1: Ako čítať Bibliu? V ňom sme využili kapitolu z materiálu GRO 1 a nájdeš tam aj nápad na aktivitku (knižný emoji kvíz) a odporúčanie na video aj bonusy.

You need to be logged in to view the rest of the content. Prosím . Nie ste členom? Pridajte sa k nám